Péter bácsi forditásai

Péter bácsi forditásai

Il Giornale: Az USA megkezdte az utolsó támadást Putyin ellen

2016. február 10. - szamtanmertanfizikapeterbacsitanitja

Il Giornale: Az USA megkezdte az utolsó támadást Putyin ellen 

Vlagyimir Putyin. Foto: rusmirzp.com

 

John Kerry amerikai államtitkár minapi fellépéséből ítélve az USA politikai elitjének egy része barátkozni akar Moszkvával és nem ellenségeskedni. .Egyelőre azonban nem világos, van-e elég erejük szembeszállni  azokkal az emberekkel, akik 15 éve irányítják Amerika külpolitikáját.  Az olasz Il Giornale oldalain (http://blog.ilgiornale.it/foa/2016/01/27/putin-guerra-o-pace-lamerica-stavolta-si-spacca/?repeat=w3tc) ilyen kérdéseket tesz fel Marcello Foa, svájci szemleíró.

Mindössze egy hét leforgása alatt Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét képesek voltak gyilkossággal és lopással megvádolni, emlékeztet Foa. Először Nagy-Britannia "feltételezte", hogy ő lehetett a Litvinyenko-gyilkosság megrendelője, anélkül, hogy bármilyen komoly bizonyítékot bemutatott volna.  Majd az USA Pénzügyminisztere bejelentette, hogy "korrupt", és az USA erről régen tud.  Figyelemre méltó, hogy mindez a brit médián - a BBC televíziós csatornán történt. 

"Mindezeket a jelzéseket a jelenlegi aszimmetrikus háborúk törvényei szerint kell értelmezni és ezek nem kecsegtetnek semmi jóval. Az USA mintha arra törekedne, hogy a Kreml főnökével minél hamarabb lerendezze a számlát"-  vélekedik Marcello Foa. 

Mellesleg, valójában az alapvető harc nem Moszkva és Washington között, hanem magában Washingtonban folyik.  Az utóbbi 15 évben az USA külpolitikáját neokonzervatívok diktálták, akiknek sikerült destabilizálni Afganisztánt, Irakot, Tuniszt, Egyiptomot, Líbiát, és Szíriát, sarokba szorítani Oroszországot, háborút hirdetni a terrorizmus ellen, mely ahelyett, hogy békét hozott volna, a terror még nagyobb tombolásához vezetett.   Ennek ellenére egy ideje, az amerikai hatalom mérsékelt nézeteket valló képviselői találtak magukban erőt a lázadásra.   Ők tényleg véget akarnak vetni a DAESH-nek ("Iszlám állam"-nak, IS-nek ISIS-nek, az Oroszországban betiltott terrorista csoportosulásnak- az EAD-aily (https://eadaily.com/) megjegyzése), rendezni akarják az Iránnal való viszonyt és csökkenteni akarják az orosz kapcsolatokban fennálló feszültséget.

Példaként szolgálhat John Kerry USA államtitkár Davos-i beszéde.  Bejelentette, hogy az elkövetkező néhány hónapban az Oroszország-ellenes szankciókat eltörlik, ha az teljesíti Minszki egyezségben vállalt kötelezettségeit.  Persze ezt a bejelentést nem érdemes a kapcsolatok teljes mértékű visszaállításának kezdeteként értékelni, de világosan látszik, hogy Washington "mérsékelt" politikusai kezüket nyújtják Oroszországnak, míg a neokonzervatívok ezt igyekeznek megtorpedózni.

"Mi fog történni Washingtonban? Mihez kezd Barack Obama? Talál e magában bátorságot, hogy kijavítsa-ha nem is az összes,- de legalább egy részét a hibáinak? Készülnünk kell, mert a következő néhány hét döntő lesz". - írja az Il Giornale szemleírója. 

Hirek állandó címe: eadaily.com/news/2016/01/29/il-giornale-ssha-nachali-poslednyuyu-ataku-na-putina

Publikálva: 29.01.2016  11:44

A bejegyzés trackback címe:

https://koszovoukrajnanakkemenylecketad.blog.hu/api/trackback/id/tr918374492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása