Péter bácsi forditásai

Péter bácsi forditásai

Sztyepán Bandera története:Hogy csináltak egy senkiből ikont

2017. január 16. - szamtanmertanfizikapeterbacsitanitja
0a29d0ef57ced3a7c1d1ed4eda5e2ff6_xl

Sztyepán Bandera története:Hogy csináltak egy senkiből ikont

2017 jan. o2. 19:01 02
view1353

Az új év első napja Ukrajnában nemzeti jellegű ünneppé vált.   Minden év január 1.-én az ukrán nacionalisták, még ki sem józanodva a szilveszteri buli után, fáklyásmeneteket, nagy ivászatokat rendeznek bálványuk, Sztyepán Bandera születésnapja alkalmából.

Minden, a történelmet így, vagy úgy ismerő, normális, józan gondolkodású ember Banderát az ukrán nacionalizmus vészjósló jelképének tartja. Természetesen ez sok tekintetben igaz.  Sztyepán Bandera követői az 1940-es, 50-es években Nyugat Ukrajnát többszázezer ártatlan orosz, ukrán, lengyel, zsidó ember vérébe fojtották. Jelenleg pedig a Donbassz békés lakossága ellen folytatnak terrorakciókat.Kiből kreáltak maguknak bálványt a mai ukrán népnyúzók? 

Figyelemre méltó, hogy az ukrán neonácik ikonja személyesen senkit nem ölt meg, kivéve a macskákat.  A Bandera követői által 2015-ben megölt író és újságíró Olesz Buzina írta, hogy Sztyepán fizikai adottságai-159 cm-es magasság, nyápic testalkat, gyenge egészség- nem tették lehetővé, hogy személyesen büntesse a "nemzet ellenségeit".  Viszont gyerekkorában jó néhány macskát halálra kínzott.  "Ez volt a kedvenc gyerekkori foglalkozása-mint másnak a rajzfilm- jegyezte meg Buzina. -A macskákon az akaraterejét és a nemzet ellenségeivel szembeni kegyetlenségét gyakorolta. Mindezt a kis Sztyepáncsik nyilvánosan- a kortársai szeme láttára csinálta, hogy megrémítse őket és kikövetelje a tiszteletet a maga hitvány, de rettentő személyiségének. Ezt a tényt nem tagadják a mai --legrészrehajlóbb életrajzírói sem".


1936-ban Bandera először került börtönbe Bronislaw Pieracki lengyel belügyminiszter meggyilkolásának megszervezése miatt. Halálra itélték, de később életfogytiglanra változtatták az ítéletet.

1939 szeptemberéban megkezdődött a Második világháború. Lengyelország a német Wehrmacht csapása alatt összeomlott és Bandera kiszabadult. Most a fő ellenségei a Szovjetunió, melyhez Nyugat Ukrajnát csatolták, valamint az egykori OUN*- beli bajtársak lettek.  1940 februárjában Bandera az OUN(b)** vezetője lett, miután elvált a Melnyikov vezette OUN(m) csoporttól.

Ekkorra Banderát beszervezte az Abwehr és Németországnak dolgozott, a bajtársa, Suhevics, meg létrehozta az un. "Ukrán Légiót", mely inkább "Nachtigall"*** néven ismert.  1941 június 30.-án a Nachtigall büntetői bevonultak a Vörös Hadsereg által feladott Lvovba és ott tömegmészárlást rendeztek.A szörnyű pogromban többezer ember halt meg, főleg zsidók. 

Míg Galícia fővárosának utcáin az ukrán nacionalisták a semmiben sem vétkes fegyvertelen embereket öldösték, olyan vadállati kegyetlenséggel, mely még a németeket is elbprzasztotta, Bandera és helyettese Jaroszláv Sztyecko kihirdették a független "Ukrán hatalmat", mely szoros katonai szövetségben áll a nemzeti-szocialista Németországgal, mely "segít a ukrán népnek, hogy felszabaduljon a moszkvai megszállás alól". Azonban ez az öntevékenység feldühítette Bandera gazdáit, ezért az OUN(b) főnökét és bűntársait a szomorú emlékezetű Sachsenhausen koncenrációs táborba helyezték el. Mindezzel együtt a tartás körülményei inkább házi őrizetre emlékeztettek. Bandera szabadon mozoghatott a táborban, találkozhatott a rokonaival, az OUN-tól pénzt kaphatott. Mint Oleg Szmiszlov író és történész megjegyzi, rendkivüli szükség esetén Bandera még Berlinbe is kimehetett. 

Míg Bandera, Sztyecko és az OUN többi fejese Sachsenhausenben múlatták idejüket, az ukrán nacionalisták, akiket később főnökük tiszteletére banderovistáknak neveztek, hittel és becsülettel szolgálták a németeket. A hitleristák által megszállt szovjet Ukrajna  és Belorusszia területén a békés lakosság ellen irányuló büntető akciókban vettek részt.  Babij Jár és Hatiny tragédiája jelentős részben éppen az ukrán nacionalisták keze műve.  A Suhevics által 1942 végén alapított UPA*** , apologétáik állításaival szemben, egyáltalán nem folytatott harcot a német megszállókkal ellen.    Németország archívumai ,mindenesetre nem tesznek említést semmiféle komoly összeütközésről az ukrán nacionalistákkal.    1943-ban az UPA harcosai Volhinán  a lengyel lakosság körében   valóságos genocídiumot hajtottak végre.  Az általuk megsemmisített főleg békés lakosság-nők, gyerekek, öregek- száma több tízezer.  A történészek 30-80 ezer áldozatot említenek. Az ukrán nacionalisták egymást is sikeresen mészárolták. így a banderovisták ölték a melnyikovistákat és a bulbovistákat ( Tarasz Bulba-Borovec un. "Erdei szics****"-ének hívei) azok viszont a banderovistákkal számoltak le.  És amikor 1944-ben Nyugat-Ukrajna végre-valahára felszabadult, a banderovisták aktívan segítettek a visszavonuló hitleristáknak, hátulról lőve a szovjet katonákat.

 


 

photo_2017-01-02_18-57-06

 

1944 végén, mikor végleg nyilvánvaló lett, hogy Németország elveszti a háborút, a németek szabadon engedték a koncentrációs táborból Sztyepán Banderát és az OUN többi vezetőjét és bevonták  őket a Szovjetunió elleni diverziós munkára való felkészítésre. 1945 elején Bandera Krakkóban tartózkodott, ahol az un. "Abwehrkommando-202" speciális alosztályt  felügyelte.  E szervezet az UPA vezérkara által küldött diverzánsokat készítette fel a szovjet hátországban végrehajtandó akciókra. Amikor Krakkó-t bekerítette a Vörös Hadsereg, Banderát személyesen Otto Skorzeny, Hitler fő diverzánsa mentette ki, aki korábban Mussolinit szabadította ki egy merész akcióval.

 

A náci Németország veresége után Bandera, bár névleg az OUN vezetője maradt,  nem ment vissza Ukrajnába, hogy ott földalatti harcot és szovjethatalom képviselői elleni terrort folytassa. Helyette ezt mások csinálták, azok, akiket szerencsétlen és gyáva vezérük neve alapján banderovistáknak neveztek. Sztyepán viszont sikeresen eladta magát a brit és amerikai speciális szolgálatoknak, segített nekik a Szovjetúnióba küldendő kémek toborzásában. Münchenben telepedett le, ahol Popel néven gondtalanul élte életét, míg 1959 október 15.-én ki nem oltotta életét egy káliumcianát sugár, melyet Bogdán Sztasinszkij KGB ügynök fújt az arcába. 


  • 2cc51f09664d41d78a89772ea8cacaf1

 

Jelenleg Ukrajnában Sztyepán Banderának igazi kultusza van. Tiszteletére utcákat, sugárutakat neveznek el, emlékműveket emelnek.  Azonban ideje lenne elgondolkozni, hogy egy ilyen személyiség dicsőítése elsősorban Ukrajnának, mint államnak destruktív. És nem csak azért, mert az ország keleti felében Banderát, bűntársait és követőit nem hősöknek, hanem megtorlóknak, gyilkosoknak tartják.   .Egy országnak, ahol ilyen senkiket, politikai luzereket dicsőítenek, akik hol az egyik, hol a másik gazdának dolgoznak és eközben épp ezen szerencsétlen ország érdekeivel takaróznak, egyszerűen nem lehet jövője.  Mellesleg Ukrajna jelenlegi hatalmasságai teljességgel megérdemlik, hogy Banderával egy sorba állítsák őket. Csak meg kell várni, amíg valamennyiük  rátalál a maga Stasinszkijére.

Fotok forrása:Военное обозрение (Katonai szemle)

 

*    OUN-Организация украинских националистов (Ukrán nacionalisták szervezete)

**   Nachtigall -német szó, magyarul pacsirta

***  УПА -Украи́нская повстанческая а́рмия (Ukrán felkelő hadsereg)

**** сечь- szics (Megerősített kozáktábor)

 https://politpuzzle.ru/49989-istoriya-stepana-bandery-kak-iz-nichtozhestva-sdelali-ikonu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koszovoukrajnanakkemenylecketad.blog.hu/api/trackback/id/tr9212104671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása